Bijeenkomst 2: Crisiscommunicatie

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [393.31 KB]

Gastspreker: Herman Wiersema
Datum: 2 februari 2021
Tijdstip: 15:00u – 15.45u

Herman Wiersema is als Hoofd Communicatie bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) tijdens een nationale crisis verantwoordelijk voor de samenwerking tussen de betrokken partijen en professionals in het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC). Eerder was hij actief in politiek en openbaar bestuur als communicatieadviseur, woordvoerder en manager.


Voorbereidende opdracht
1. Verdeel de klas in twee groepen leerlingen.
2. Een deel van de leerlingen gaat hoofdstuk 2 uit de handreiking “Communicatieaanpak coronavirus” doorlezen.
3. Een deel van de leerlingen gaat hoofdstuk 3 uit de handreiking “Communicatieaanpak coronavirus” doorlezen.
4. Iedere leerling gaat één of twee vragen formuleren voor de gastspreker.
5. Iedere leerling denkt alvast na over de vraag die vanuit de gastspreker is gekomen:

“Op welke manier kan de overheid nog meer of nog beter mensen ervan overtuigen dat ze zich moeten houden aan de maatregelen die gelden? Wat hadden we, ook met de kennis van nu en terugkijkend naar het afgelopen jaar, nog meer kunnen doen?”

Op 2 februari staat er weer een persconferentie gepland van demissionair minister-president Rutte en minister de Jonge. Herman Wiersema is hoogstwaarschijnlijk vanuit zijn functie hierbij aanwezig. Het is mogelijk dat hij zijn presentatie vanuit de zaal van de persconferentie gaat houden. De heer Wiersema zal zich met name richten op de tools en hulpmiddelen die de overheid tot haar beschikking heeft om de boodschap dat we ons aan de maatregelen moeten houden duidelijk te maken.

Op 9 februari zal professor Timmermans dieper ingaan op de wetenschappelijke basis achter risicocommunicatie in relatie tot het gedrag van mensen.