Bijeenkomst 9: Gemeentebeleid t.a.v. het onderwijs en economie
De negende bijeenkomst zal verzorgd worden door Gijs van Heeswijk. Gijs van Heeswijk is neames Jong-Uden wethouder en 1e loco-burgemeester van de gemeente Uden. Hij heeft verschillende onderwerpen in zijn potefeuille, zoals:
- Onderwijs (inclusief WEB en onderwijshuisvesting)
- Jeugd
- Kinder- en peuteropvang
- Volksgezondheid
- Leerlingenvervoer
- Economie (beleid)
- Uitgifte bedrijventerreinen (inclusief bedrijfscontacten en SBBU/ UOV De Kring)
- Winkelcentrumbeleid (inclusief reclamebelasting en UCO)
- Citymarketing
- Evenementen, kermis en markten
- Toerisme en recreatie
- Bestuur in de regio/ opschaling (samen met de burgemeester)
Gijs van Heeswijk zal tijdens zijn presentatie ingaan op de gevolgen van de coronacrisis op de economie van en de ondernemingen binnen de gemeente Uden om vervolgens aan te geven voor welke (politieke) keuzes de gemeente staat. Hoe de gemeente de economie en de ondernemers kan stimuleren en waar de dilemma’s liggen. Hij zal tijdens zijn presentatie een aantal stellingen voorleggen en bespreken.
Gemeente Uden richt per direct noodfonds op voor ondernemers
Geplaatst op maandag 6 april 2020
Gemeente Uden heeft een Noodfonds opgericht voor ondernemers in Uden die in acute financiële problemen verkeren. Als zij een aanvraag hebben gedaan voor een of meer Rijksregelingen, kan het fonds hen snel een renteloos voorschot ter beschikking stellen om de periode te overbruggen tot de Rijksregeling wordt toegekend.
Wethouder Gijs van Heeswijk: “Wij krijgen veel signalen van ondernemers dat het water hen aan de lippen staat. Wij vinden dat we als gemeente ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen en willen onze ondernemers niet in de steek laten. We weten dat veel ondernemers gebruik willen maken van de diverse ondersteuningsmaatregelingen van het Rijk. Helaas kosten die procedures veel tijd bij de Rijksoverheid. Sommige ondernemers geven aan dat ze deze tijd niet meer zelf financieel kunnen overbruggen. Met dit Noodfonds willen we hen daarbij helpen.”
Opvang acute liquiditeitsproblemen
Het Noodfonds is per direct van kracht, legt Van Heeswijk uit. Het is bedoeld voor ondernemers in Uden, Volkel en Odiliapeel die als gevolg van de coronacrisis in acute financiële problemen zijn gekomen. “Met een voorschot vanuit dit fonds kunnen ze hopelijk nét de periode overbruggen tot de rijksregelingen gaan uitkeren. Zo hopen we een paar ondernemers te kunnen helpen die écht in acute financiële nood verkeren.”
Renteloze lening
De uitkering van het Noodfonds bestaat uit een eenmalige renteloze lening van €4.000,-. Die lening kan met ingang van maandag 6 april worden aangevraagd. Voorwaarde om een beroep te kunnen doen op de lening is dat de ondernemer al een aanvraag heeft gedaan voor één of meer rijksregelingen. Ook moet de uitkering van het fonds worden terugbetaald, zodra de rijksregeling uitkeert.
Van Heeswijk: “Het is niet gebruikelijk dat we als gemeente renteloze leningen verstrekken. Feitelijk spelen we dan de rol van een bank. Het zijn echter uitzonderlijke tijden en die vragen om uitzonderlijke maatregelen. We proberen onze ondernemers te ondersteunen waar we kunnen!”
Lening aanvragen
Het Noodfonds heeft de beschikking over totaal € 400.000,-. Er kunnen dus maximaal 100 aanvragers van de regeling gebruik maken. Ondernemers kunnen een beroep doen op het Noodfonds via het aanvraagformulier op deze website. Aanvragen kan tot en met 29 april aanstaande. De gemeente zal aanvragen op volgorde van binnenkomst behandelen. Ze neemt in elk geval binnen twee werkdagen contact op na ontvangst van de aanvraag.