Wat is filosofie? Socrates

Een niet onderzochte les is het niet waard gegeven te worden.

Wat is filosofie? Socrates

Wat is filosofie? | Tilburg University

Wat is filosofie?

Filosofie betekent in het grieks: houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid). Een filosoof wil dus heel graag wijs, oftewel slim, worden! Wil jij dat ook? Dan ben je misschien wel een filosoof.

Rodin - Le penseur

Wijs word je volgens filosofen niet wanneer je ergens een mening over hebt, maar  wanneer je ergens kennis over hebt. De oude filosoof Plato maakt dit onderscheid, tussen een mening (“doxa” in het grieks) en kennis (“epistèmè”). Een filosoof zoekt dus naar ware kennis. Iets wat waar is voor iedereen.

Een voorbeeld van filosofie

De filosoof heeft een manier nodig om kennis te krijgen. Deze manier noemen we de “filosofische methode”. De filosofische methode is meestal een dialoog. In de dialoog spreek je met elkaar zoals Socrates dat deed, of zoals een klein kind dat doet; iemand geeft een mening, en jij vraagt steeds: “waarom is dat zo?”, “hoe zit dat dan?”. Door het beantwoorden van deze vragen probeer je tot kennis te komen.

Onderzoek naar filosofie

  • “Rood is mooier dan blauw”. Is dit waar?
  • “Rood is een kleur”. Is dit waar?

Is er een verschil tussen een mening en kennis, als je naar deze twee stellingen kijkt?  Wat is het verschil, denk je?  Over welke dingen heb je een mening? Over welke dingen heb je kennis?

Dialoog: Socrates

De filosofische methode

Bedenk een mening over de volgende stelling:
“Naar school gaan is leuk”

Ga in groepjes van twee bij elkaar zitten. Eén leerling vertelt zijn of haar mening. De andere leerling is Socrates, en hij of zij mag alleen maar vragen stellen. Probeer zo samen tot kennis te komen! Na 5 minuten wissel je van rol.

Doe dezelfde oefening met de volgende stelling:
“Het is goed om veel snoep te eten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − 14 =